Over ons

Onze geschiedenis

De Wervershoofse wielerclub omstreeks 1950.

We zien op de bovenste rij v.l.n.r.: Cor Kok, Cor Hooiveld, Jan Nieuweboer (Purol),
Cor Laan, Piet Hooiveld, Gert Meissen, Jaap Smit, Theo Mol en Klaas (Jood) Vriend.
Midden: Gerrit (Bartje) van Beekveld, Paulus Bot (Zwaagdijk) en Jan Langedijk.
Voor: Theo Hooiveld, Jan Ruiter, Tinus Meester, Jaap Stroet, Cor Dekker, Niek
Hooiveld en Jan Nieuweboer jr.

Kort na de oorlog werd in Wervershoof een wielerclub opgericht door Cor Kok, die een rijwielzaak had op de Zeeweg en al bij Flevo in Medemblik fietste.

Nadat Flevo ter ziele was gegaan startte hij, samen met Jan Nieuweboer een wielerclub in Wervershoof met de welluidende naam "Pegagus" en ook Gerrit Meijssen en Klaas Vriend werden er bij betrokken. Ze hadden graag onderdak gehad in het gebouwtje naast de oude jongensschool, maar daar wilde men ze niet hebben. Tenslotte konden ze terecht bij Jan de Vries in café de Zwaan zodat de club daar zijn thuisbasis kreeg.

Voor een zacht prijsje wist men een hometrainer van het voormalige Flevo over te nemen en op deze hometrainer werden wedstrijden gehouden, maar ze gingen er ook mee naar andere plaatsen want slechts enkele wielerclubs hadden zo'n apparaat. Het demonteren en monteren was in goede handen bij Jan en Mac Dol Dorusz.

In de toen nog heersende opvattingen over de zondagsbeleving was het niet passend om 's zondags intensief te sporten, maar door een goede verstandhouding met kapelaan Hogema konden ze 's zondags na 11.30 uur van start gaan. Dick Koopman Cz. met Theo Mol en Jan Langedijk waren in die beginperiode de toppers die de prijzen pakten.
De leden kwamen voornamelijk uit de arbeidersklasse. En doordat ze vooral afkomstig waren van het oost-end en de Kagerbos kregen ze in hun beleving niet de waardering die hen toekwam. Toch heeft o.a. Theo Kok prettige herinneringen aan die tijd. Theo trok zich terug toen Theo Nieuweboer er in de leiding bij kwam. Niet lang daarna ontstonden er intern wat meningsverschillen, aldus Theo Kok. Deze verschillen in inzicht leidden ertoe dat er een einde kwam aan de Wervershoofse wielerclub Pegagus.

Sponsors

Draagt u de vereniging een warm hart toe of wilt u als sponsor op ons nieuwe tenue verschijnen neem dan contact met op en klik op de tab CONTACT.
Deze personen / bedrijven gingen u reeds voor :
 
Bakker Swart, de echte Bakker
Boos Bestratingen
Bovisie Projectburo
Cafe - Restaurant 't Fortuin. Wervershoof
Groot & Nieuweboer Makelaardij
Nico Alles. Dit is ALLES
Rabobank
Rheino's -Hard to Beat
Tweewielercentrum Leo Smit. Bike-Total

Het bestuur

Bas Haakman voorzitter
Robert Smit secretaris
Leon Elsten penningmeester /ledenadministratie
Peter Koning activiteiten / tochten
Bas Koopman sponsoring
© Toerclub Wervershoof 2007–2021 | Design Nico Hoogzaad